OPG Bićanić - "Seoska Gozba"
OPG Bićanić nalazi se podno Male Kapele u selu Dabar u Lici na županijskoj cesti Otočac-Lička Jasenica-Plitvička jezera. U svibnju 2014. gđa Marjana Bićanić je sudjelovala u emisiji "Seoska gozba".

OPG Bićanić je sudjelovalo i u snimanju emisije Seoska gozba, prenosimo dio izvještaja sa www.glasgacke.hr:

"Jučer su snimljeni kadrovi iz svakodnevnog života Marjane i Pave Bićanića u Dabru, njihov svakodnevni ritam, dnevne obveze i poslovi. Danas je bilo napornije, išlo se u Otočac da bi se snimila rijeka Gacka, japodska zbirka i Centar za tradicijske obrte. U Dabru je Marijana imala pune ruke posla dok je spremila autohtona jela za ostale natjecateljice iz Skradina, Pazina, Sesvetskog Kraljevca, Stare Rače, Topolovca i Popovca, a za to je vrijeme suprug Pave zabavljao gošće pokazavši im samo neke zanimljivosti u Dabru.

Zašto kažemo samo neke? Zato što ih ima dosta, a radi se o prirodnim znamenitostima i kulturnoj baštini, no kiša praktički nije prestajala padati. Što to znači za snimanje jedne televizijske emisije možete pretpostaviti, pa ipak se srećom ni domaćini ni gosti nisu dali smesti i pokleknuti pred kišnom melankolijom. Što je sve na kraju snimljeno, vidjet ćete za 5 tjedana.

U dvorištu imanja Bićanić okupilo se pritom cijelo Folklorno društvo Otočac i počastilo gošće kolom i pjesmom. Kiša je padala i padala, no tko je mario!

Zahvaljujući turističkoj promidžbi velik je broj turista prošao mlinicama na Majerovu vrilu u Sincu i upoznao tradicijsko mlinarenje u Gackoj. No, da radi i stara mlinica u Dabru, zna doista malo tko. U njoj su također snimljeni kadrovi za emisiju Seoska gozba, a kako će od toga bar nešto biti i emitirano, za dabarsku će mlinicu čuti cijela Hrvatska.

Dok je Marjana Bićanić vrijedno spremala gozbu, suprug Pave Bićanić gošće je doveo i do mlinice. Mlinar Ljuština pokazao im je kako se melje žito. Isprobale su uloviti i koju pastrvu u Jarugi, no toliko baš vremena za strpljivo nadmudrivanje s pastrvom nije bilo. Vidjelo se da im je zanimljivo, neke dolaze iz krajeva gdje se Boga moli da padne kiša pa su u Dabru bile fascinirane čistom izvorskom vodom na sve strane, a onima koje dolaze iz bogatih razvijenih krajeva bio je to prvi susret s tako starom neizmijenjenom tradicijom mlinarenja."

OPG Bićanić Kontakti i karta: kliknite ovdje