Nacionalni park KrkaNacionalni park KrkaHrvatska

Sedreni slapovi rijeke Krke okosnica su današnje pejzažne slike i njezin temeljni fenomen, zbog čega je 1985. god. proglašen Nacionalni park Krka. Namjena mu je prije svega znanstvena, kulturna, odgojno-obrazovna i rekreativna, a turističke djelatnosti u ulozi su posjećivanja i razgledavanja.

 

Krka je sedmi nacionalni park u Hrvatskoj poznat po velikom broju jezera i slapova. Dobio je ime po rijeci Krki koja je dio parka. Nacionalni park je lociran u središnjoj Dalmaciji nizvodno od Miljevaca, a samo par kilometara sjeveroistočno od grada Šibenika. Obuhvaća područje uz rijeku Krku koja izvire u podnožju planine Dinare kod Knina, teče kroz kanjon dug 75 km, protječe kroz Prokljansko jezero, te utječe u Šibenski zaljev. Prostire na 142 kvadratna kilometra, od kojih 25,6 kvadratnih kilometara čini vodena površina. Rijeka Krka danas ima 7 sedrenih slapova i njezine ljepote predstavljaju prirodni krški fenomen, koji se preporučuje posjetiti u proljeće i ljeti jer je tada u punom sjaju, a možete se i osvježiti u čistoj vodi.

Krka je postao nacionalni park 24. siječnja 1985. godine i sedmi je po redu nacionalni park u Hrvatskoj. Poznat je po velikom broju jezera i slapova.

Hidroelektrana Jaruga ispod slapa Skradinskog buka je druga najstarija hidroelektrana u svijetu i prva u Europi. Sagrađena je 28. kolovoza 1895., samo tri dana nakon prve svjetske hidroelektrane na slapovima Niagare.

 

Prirodna baština:

 • Sedra i sedrotvorci - Sedra ili travertin naziv je za kalcijev karbonat (vapenenac) koji se u tekućicama taloži iz vode na različite podloge. Alge i mahovine imaju važnu ulogu u oblikovanju sedre.
 • Biljni svijet parka - Zahvaljujući biljnogeografskom položaju i velikom broju različitih staništa, uz rijeku Krku nalazi se izuzetno raznolik i slikovit biljni svijet sa 860 svojti.
 • Životinjski svijet parka - Životinjski svijet Nacionalnog parka Krka vrlo je bogat i raznolik, s brojnim endemičnim, rijetkim i ugroženim svojtama, što rijeku Krku svrstava među najvrednije prirodne cjeline u Hrvatskoj i Europi.
 • speleologija - Uz tok rijeke Krke stotinjak je špilja i jama, od kojih se četrdesetak nalazi na području Nacionalnog parka Krka.
 • Slapovi - Sa svojih sedam sedrenih slapišta rijeka Krka je prirodni i krški fenomen.
 • Rijeka Krka - Krka, ljepotica krša, izvire nedaleko od Knina, podno Topoljskog slapa, a nakon 72,5 km, kraj Šibenika utječe u Jadransko more.

 

Slapovi:

SlapVisina (m)
Rošnjak 8,4
Brljanski slap 15,5
Bilušića buk 19,6
Miljacka (slap) 23,8
Roški slap 27
Skradinski buk 45,7
Manojlovac 59,6

 

 

Kulturno-povijesna baština:

 • Arheologija - Područje oko rijeke Krke obuhvaća čitav niz važnih arheoloških lokaliteta bez kojih je teško izučavati povijest ovog kraja. Na prostoru Nacionalnog parka nalazi se dvadestak arheoloških lokaliteat iz svih perioda od pretpovijesti do srednjeg vijeka.
 • Srednjovjekovne utvrde - Uz rijeku Krku nalaze se ostaci nekoliko starohrvatskih utvrda iz 14. stoljeća: Kamička, Trošenja, Nečvena, Bogočina i Ključica koja je po svojim dimenzijama jedan od najznačajnijih obrambenih zdanja u Hrvatskoj.
 • Vodenice (milnice) - Vodenice (milnice na rijeci Krki pripadaju sustavu predindustrijskih postrojenja. Svjedoče o tradicijskom životu i privređivanju od prve polovine 20. stoljeća, s kontinuitetom baštinjenim iz starijih povijesnih razdoblja. Duž toka rijeke očuvano je 30-ak vodenica te više valjavica i stupa.
 • Sakralna baština - Prirodne ljepote rijeke Krke oduvijek je privlačila čovjeka na njene obale. boja vode, surovost i pitomost obale, bogatstvo i siromaštvo raslinja, sivilo i blještavilo atmosfere, kamen i zemlja kontrasti su koji razgaljuju i oplemenjuju dušu.
 • Hidroelektrana "Krka" - Ostaci nekadašnje hidroelektrane "Krka" nalaze se na Skradinskom buku u samom središtu Nacionalnog parka Krka.

 

 

( preuzeto sa www.npkrka.hr )


View Larger Map

Kontakt osoba

Nacionalni park Krka

tel: 022/201-777

mail:

web: www.npkrka.hr

Youtube: www.youtube.com/user/JUNPKrka/

Slobodno nazovite ili ispunite formular za povratni poziv